Duurzaamheidsmonitor, duurzaamheidsprogramma en zonnepanelen

Op 15 november 02018 sprak ik in de Haarlemse raadscommissie beheer over de Duurzaamheidsmonitor, de voortgang van het Duurzaamheidsprogramma en een update van onze de beschikbare daken voor zonnepanelen naar aanleiding van onze motie “Kom nu dat dak op”.

I often say that when you can measure what you are speaking about, and express it in numbers, you know something about it; but when you cannot measure it, when you cannot express it in numbers, your knowledge is of a meagre and unsatisfactory kind. … If you can not measure it, you can not improve it.

Lord Kelvin

Om te beginnen: D66 is blij met de duurzaamheidsmonitor. We hebben namelijk grote en noodzakelijke ambities op het gebied van Duurzaamheid. Toch beklijft er een onaf gevoel. Als D66 hopen we dat in de komende college periode meer duidelijkheid komt. Meer duidelijkheid over criteria, meetmethodes en de streefcijfers.

Kortom, ga zo door, en ga vooral door met het meten zaken waar wij als gemeente invloed op uit kunnen oefenen. Ik herhaal Lord Kelvin: If you can not measure it, you can not improve it.

Ten aanzien van de voortgang van het duurzaamheidsprogramma zou D66 graag meer overzicht willen. Er gebeurt zoveel dat het nodig is om de volgende informatie te hebben: 

oorspronkelijk budget en uitgaven, extra toegekend budget en aanvullende uitgaven, het gebruikte afwegingskader voor de uitgaven en een overzicht van de uitgaven die het niet hebben gehaald. Daarnaast zijn we benieuwd hoe het college investeringen op dit gebied afweegt bij aan de gemeente verbonden partijen, zoals de investering in deelauto’s van Izoof?

motie kom nu dat dak op 2017

Jeetje wat ene prachtige motie was dat toch, kom nu dat dak op.  Het stimuleren van collectieve zonnedaken, realiseren van zonnedaken op gemeentelijke vastgoed (hoe staat het met het genoemde onderzoek?), via de stichting huizenaanpak voor particulieren. De aanpak van de gemeente leest als een gedegen en brede aanpak.

Op basis hiervan heeft D66 een tweetal concrete vragen:

  • Hoe werkt de gemeente aan de realisatie van zonnepanelen op scholen?
  • In hoeverre zou een satellietscan een waardevol instrument kunnen zijn? Een instrument voor het verkennen van beschikbare particuliere daken om op basis van deze scan een brief te sturen aan bewoners over de besparingsmogelijkheden. Satelliet data worden namelijk in verschillende gemeentes al gebruikt van bijvoorbeeld illegale aanbouwen.

In de vergadering geeft wethouder Sikkema namens het college direct aan dat er door schoolbesturen al hard gewerkt wordt aan duurzaamheid en zegt toe dat het college zal onderzoeken waar de nationale subsidie voor zonnepanelen op scholen kan helpen om dit te versnellen.

Ook zegt de wethouder namens het college toe om binnen de planning en control cyclus duidelijk te rapporteren over budget, uitgaven en uitgaven bij verbonden partijen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *